🚑 Домедична допомога в умовах бойових дій

В укритті, під звуки повітряних тривог, але з натхненням і мотивацією. Саме так розпочалося 4-те грудня для групи студентів і студенток нашого коледжу. У супроводі досвідченої інструкторської команди ВГО «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги» дівчата і хлопці пройшли практичний курс «Домедична допомога в умовах бойових дій/воєнного стану». На жаль, не часто зараз у них трапляються «живі» оффлайн-тренінги, але цей вдалось організувати завдяки підтримці міжнародних партнерів.


Впродовж п’яти годин учасники й учасниці курсу опановували методи контролю критичної кровотечі – накладали турнікети, проводили тампонування рани, використовували стискувальні пов’язки, еластичні та марлеві бинти. Вони також поодинці та в парах вчились евакуювати потерпілого із зони потенційного ураження. Для прифронтового Запоріжжя ці вміння – must have.


Окрема частина курсу – серцево-легенева реанімація при раптовій зупинці кровообігу. Такі випадки трапляються часто як в умовах бойових дій, так і в мирний час. Перші хвилини після втрати людиною свідомості надзвичайно важливі. Чим раніше розпочати реанімаційні дії, тим більше шансів зберегти людині життя.


Дехто з учасників щиро зізнався: мотивацією до участі у тренінгу стали реальні особисті історії. Комусь довелось стати свідком поранення, а хтось вже надавав допомогу людині або домашньому улюбленцю. Після проходження тренінгу молодь матиме необхідні навички для надання домедичної допомоги.


Ми вдячні організаторам тренінгів за цю можливість! Цей проєкт реалізується за підтримки програми “Український фонд швидкого реагування”, яку втілює IREX  за підтримки Державного департаменту США.